top of page

היאמנוטה  - אובייקטים נעים במרחב

מיקום: טוקיו, יפן
שנה: שלישית
סטודיו וסמינר בטוקיו: אקסטרה לארג' ואקסטרה סמול, יומי מסע ומניפסטים: התבוננות בעיר העכשווית
מנחים: ד"ר ארז גולני סולומון, פרופ' קייגו קובייאשי ואלירן משעל
בשיתוף פעולה עם שגיא מלול

היאמנוטה, קו רכבת שהפך למעגלי בשנת 1925 בעיר טוקיו שביפן, הוא אחד מקווי הרכבת העמוסים והחשובים ביותר בהיותו מחבר בין תחנות גדולות ומשמעותיות ומסמן מרכז אורבני בעיר.


בפרויקט זה יצרנו טוקיו דימיונית, בה קו היאמנוטה הוא מעגל גיאומטרי מושלם. בעיר זו, בה קווי המתאר של הבניינים, תוואי הרחובות ואף הטופוגרפיה שונים משמעותית מטוקיו הקיימת, היחסים בין החוץ לפנים מוגדרים מחדש ונהיים פשוטים יותר לתפיסה על ידי שיטות מדידה מדויקות.

קו הרכבת החדש, המושלם תוך 61 דקות - בזהה למקבילו בעולם האמתי, מאפשר לנו לחקור באמצעות חוקי הפיזיקה את תפיסת המרחב והחוויה הייחודית הנוצרת על ידי אובייקטים וחללים הנעים במרחב, דבר אשר פותח פרק חדש בארכיטקטורה העירונית.

כאן, באמצעות תרחישים דימיוניים שונים (שכל אחד מהם מיוצג בXS) מערכת היחסים בין הנוסע להולך הרגל נבחנת מחדש ואנו מגלים כיצד העיר נחוות תוך כדי תנועה, בהתחשב בנתונים הפיזיקליים המשפיעים על חוויה זו.

חישוב מתמטי מדויק ועריכת ניסויים מחשבתיים הביאו אותנו ליצירת המסמכים המציגים עולם חדש ועגול הנקרא "קו הימנוטה".

XL-01 copy.jpg

XL-01

xs-01.jpg

XS-01

מבוא - קו היאמנוטה כפי שהיה לפני ההתערבות והקו המעוגל החדש. לקו החדש ישנו גם מרכז חדש - מלון מגורים.

xs-02.jpg

XS-02

המרכז המעוות - מתיחת קן היאמנוטה למעגל מושלם היא מעשה אלים מאוד כלפי העיר. מתחנו מרחב עצום בכדי שיתאים לצרכינו וכתוצאה מכך שיטחנו את הטופוגרפיה ויצרנו מרחבים ריקים בתוך הקו שנוצר. בכדי להדגיש את השינויים העצומים שעברה חלקת אדמה זו, לקחנו את המרכז החדש של היאמנוטה ועיוותנו אותו באותה דרך שהיינו עושים בכדי להחזיר את המעגל למצבו הקודם.

xs-03.jpg

XS-03

הדייג –ישנה רכבת המסתובבת בקו מעגלי במהירות מסוימת ואדם היושב במרכז הקו על נקודת תצפית בצורת טבעת המחוברת לרכבת זו. מהירות סיבוב הטבעת תלויה במהירות הרכבת כך ששניהם ישלימו מעגל שלם יחד. האדם על הטבעת הגבוהה יראה בכל שלב חלק גדול מנוף הרכבת בזמן ארוך יותר מהאדם היושב ברכבת.

xs-04.jpg

XS-04

הדומה והשונה - שתי רכבות נמצאות במרחק מקסימלי אחת מהשניה בנקודת זמן מסוימת. ישנו אדם העומד בנקודת תצפית בדיוק בין שתי הרכבות ואדם נוסף העומד מחוץ לקווי הרכבת בנקודת תצפית אחרת. שתי נקודות התצפית נמצאות באותו מרחק מהרכבת שבינהן. האנשים בתצפיות אלו יקבלו את אותה חוויה מרכבת אחת אך יקבלו חוויה שונה מהרכבת השנייה.

xs-05.jpg

XS-05

שטח מת - ישנן שתי רכבות שנוסעות בכיוונים מנוגדים (בשני מעגלים שונים) ועוברות זו על פני זו תוך 61 דקות - בהשלמת לולאה אחת. מהירות הרכבות נקבעת כך שנקודת המעבר תמיד תשאר זהה. כשהן חולפות זו על פני זו, כל רכבת מסתירה חלק מהעיר עבור נוסעי הרכבת השנייה. כך, תמיד קיימת לפחות נקודה אחת בעיר שאדם הנוסע ברכבת מסוימת אינו יכול לראות. כדי להשלים את החוויה, יש לנסוע ברכבת השנייה.

xs-06.jpg

XS-06

הגשר – ישנן שתי רכבות שנוסעות באותו כיוון במעגלים שונים. מהירויות נסיעתן  נקבעות כך שהן תמיד נוסעות זו ליד זו. קיים גשר המחבר בין שתי רכבות אלו. מהירותה של כל רכבת משתנה בהתאם למרחקה ממרכז המעגלים, ולכן, כל חלק בגשר בינהן נע במהירות שונה, מה שמשפיע על משך הזמן בו ניתן לצפות בנוף בכל חלק. כך אדם יכול לקבל חוויה שונה מכל חלק בגשר על ידי המרחק והמהירות המשתנים.

xs-07.jpg

XS-07

הצלף - בכדי לראות נקודה מסוימת מיקום הרכבת צריך לאפשר מבט לעברה והאדם צריך להסתכל לכיוון הנכון. כאן, החלטנו על נקודה מסוימת על בניין אחד בדרך וחישבנו היכן הרכבת צריכה להיות מהיכן בה האדם צריך להסתכל כדי לראות אותה.

xs-07+_edited.png

XS-07 - חלק שני

הצלף (חלק שני) - קראנו לסיטואציה זו הצלף בשל הדמיון בין "תפיסתה" של נקודה מסוימת במהירות לבין פגיעה במטרה.

xs-08.jpg

XS-08

קרון הרכבת שלנו מבפנים.

XS-09.jpg

XS-09

כוח צנטריפוגלי - כאשר הפכנו את קו הרכבת למעגל גיאומטרי טהור נוצר מצב בו מופעל על הנוסעים כוח צנטריפוגלי לאורך כל הנסיעה. (כוח זה מנסה לדחוף את האנשים מהקו המעגלי בו הם נעים, ורק הקירות מונעים מהם לעוף מהרכבת.)

xs-09+.jpg

XS-09 - חלק שני

כאן אנו מציגים מה עושה הכוח הצנטריפוגלי לנוסעים כאשר הם נמצאים על גג הרכבת ואין בנמצא קירות שיגנו עליהם.

xs-10.jpg

XS-10

כוח אינרצי - לקו היאמנוטה יהיו 30 תחנות בעתיד הקרוב. הרכבת עומדת בכל תחנה במשך 27.5 שניות (בממוצע). בשל העובדה כי הרכבת צריכה להשלים לולאה של 34.5 ק"מ ב-61 דקות, היא צריכה להאיץ למהירות מלאה (90 קמ"ש) בזמן הקצר ביותר האפשרי, אבל בגלל המרחק הקצר בין שתי עצירות, היא צריכה להאט שוב מיד לאחר ההאצה בזמן הקצר ביותר האפשרי, גם כן. תהליכי האצה וההאטה של הרכבת מפעילים כוח על הנוסעים - דוחפים אותם אחורה בזמן האצה וקדימה בזמן ההאטה. במסמך זה, אנו מראים את המרחק בו מאיצה הרכבת, את המרחק בו היא נמצאת במהירות מלאה ואת המרחק בו היא מאטה.

xs-10+.jpg

XS-10 - חלק שני

במסמך זה אנו מראים את ההשפעה שעשויה להיות להאצה על הנוסעים בהתאם למשקלם, כאשר לא ניתנות להם ידיות בכדי לאזן את עצמם.

xs-11.jpg

XS-11

הליכה לעומת נסיעה - מסמך זה מראה את ההבדל בין הליכה לנסיעה ברכבת במרחק של 98.7 ק"מ. כדי להראות חלק מההבדל הזה "תפסנו" אנשים שעוברים את המרחק הזה פעם בשנייה - 10.5 שניות לנסיעה ו-144 שניות להליכה במהירות ממוצעת.

xs-11+.jpg

XS-11 - חלק שני

בכדי לבחון את חוויית ההליכה מול הנסיעה, תכננו שביל הולכי רגל על אחוז אחד מתוך המעגל. שביל זה וסביבתו נועדו להדגיש את ההבדל החוויות על ידי הצבת אלמנטים אשר תפיסתם בהן שונה. (גבול השביל נקבע לפי המרחק הגדול ביותר בו ניתן לזהות הבעת פנים של אדם אחר. הקשתות עשויות עמודים ברוחב 12 ס"מ - מידה שלא ניתן לתפוס תוך כדי נסיעה ברכבת הנוסעת. שתי הקומות נוצרו בכוונה להדגיש את השוני בחוויה על ידי מתן הזדמנויות "שוות" לכל משתתף – האדם ההולך והנוסע.

גלריה

bottom of page